İMİ Kolejinde öğrencilerin istek, ilgi ve yeteneklerini, karakteristik özelliklerini, davranışlarını, hırslarını, hedeflerini ve duygularını fark edecekleri çalışmalar yapılır. Duygusal zekâ gelişimi ön plana çıkarılarak öz bilinç, azim, dürtülerini frenleme, başkalarının duygularını anlayabilme ve paylaşabilme becerileri desteklenir. Okul içi ve dışı eğitim imkânlarını, meslekleri ve toplum değerlerini tanımaları, yeteneklerine uygun bir öğretim programı seçmeleri, Atatürk İlke ve İnkılâpları ışığında bir bakış açısı kazanmaları, sağlıklı ve topluma faydalı bir birey olarak yetişmeleri sağlanır. Öğrencilerimizi yakın gelecekte; bilim ve sanat dünyasında üretken, gelişime açık, öğrenmeyi bir temel ihtiyaç haline getirmiş, kendine güvenen, evrensel ahlak değerlerini özümsemiş ve yüksek donanımlı bir “dünya vatandaşı” olarak görmek hedeflenir.
Öğrenci Gelişim Takip Sistemiyle
- Her öğrenci 9.sınıftan üniversite sürecine kadar takip edilerek her kademenin psikolojik danışman/rehber öğretmeni liderliğinde tüm okul öğretmenleri, öğrencileri ve velileri ile işbirliği içinde her alanda sistematik ve programlı bir şekilde ilerler.
Akademik/Eğitsel Rehberlikle
- Öğrenciler, ilgi, yetenek, mesleki eğilim, akademik başarı ve okul gelişim özelliklerine uygun eğitim-öğretim programları seçmeleri konusunda desteklenir.
Kişisel-Sosyal Rehberlikle
- Öğrenciye “yaşamını başarılı bir şekilde sürdürme” becerileri kazandırmak amaçlanır.
- Bireysel görüşmelerle bireyin kendini tanıması, anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi; özgüveni yüksek, çevresiyle uyum içerinde yaşamını sürdürmesi üzerine çalışma yapılır.
- Kişisel sorunlarını çözmek için doğru stratejiler ve işlevsel alışkanlıklar geliştirmeleri, ilişkilerde karşılaşabileceği akran baskısı, zorbalık vb. çatışmaları etkili bir şekilde çözmeleri, fiziksel, zihinsel veya duyusal beceriler geliştirmeleri, arkadaşları ve yetişkinler ile etkili iletişim kurma becerisi geliştirmeleri, girişken davranışlar sergileyebilmeleri, görev ve sorumlulukları zamanında ve uygun biçimde yerine getirmeleri desteklenir.
Mesleki Rehberlikle
- Öğrenciye etkin çalışma ve meslek yaşamında başarılı olma” yöntemleri kazandırmak amaçlanır.
- Öğrenci kendi kişisel özellikleri ve mesleklerin gerektirdiği donanımlar hakkında bilgilendirilerek kendine uygun bir meslek seçip bu alanda ilerlemesine yardım edilir.
- Biyolojik, psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve politik faktörlerin de göz önüne alması sağlanır.
- Bireyin kendi kararlarını alması desteklenir.
Müdahale Servisleriyle
- Öğrencilerin problemleri ve acil ihtiyaçlarıyla ilgilenilir.
- Problemin niteliğine bağlı olarak, bireysel ya da grupla psikolojik danışma oturumları, okul psikolojik danışmanın okuldaki yönetici ve öğretmenlerle görüş alışverişi, akran desteği gibi programlarla sorunlara müdahale edilebilir.
- Bu alanda okula yeni gelen öğrencilerin öğrenci tanıma dosyalarının hazırlanır, yeni gelen öğretmenlere sınıf yönetimi ve iletişim eğitimi verilir
- Özel durumu olan öğrenciler gerekli kurum ve kuruluşlara yönlendirilir.
- Özel durum yaşayan öğrencilere yönelik krizle baş etme psikolojik desteği verilir
- Velilerimize yönelik ihtiyaç duyulan konularda seminerler yapılır.