İMİ Kolejinde anaokulu dönemi, nitelikli insan yetiştirme misyonunu gerçekleştirmekteki en etkin ve önemli halka olarak ele alınır. Çünkü bu dönem, çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak değişim ve gelişimlerinin en hızlı gözlemlendiği, herhangi bir dokunuşun çocuklarda çok kısa sürede kalıcı ve etkili sonuçlar verdiği dönemdir. Çocuklar ilk kez okul kavramıyla tanışır, kurallı bir öğrenme ortamını deneyimler, ailelerinden ayrılıp yaşıtlarıyla, yetişkinlerle paylaşımda bulunur ve kişisel becerilerini geliştirirler. Sınırlarını ve yeteneklerini keşfedip sergiledikleri sosyal bir ortamda birey olmanın farkına varırlar.
İMİ Koleji Anaokulunda da çocuklar öğretmenlerimizin yakın ilgi ve yönlendirmesiyle kendine yeten, sorumluluk sahibi ve özgün bireylere dönüşme yolunda önemli adımlar atarlar. Öğretmenle yakın işbirliği içinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimimiz de öğrencinin yaş özellikleri ve bireysel ihtiyaçlarını gözeterek şu hedeflere yönelik çalışmalar yapar
- Bireysel özelliklerinin farkına varma, yeterlilik, öz güven ve olumlu benlik algısı geliştirme,
- Duygularını tanıma, düzenleme ve ifade etme
- Kendi sınırlarını koruma, başkalarının sınırlarına saygı gösterme, kurallara uygun davranış
- Sorun çözme ve etkin iletişim becerileri edinme
- Olumlu sosyal beceriler geliştirme, başkalarıyla saygılı ve nitelikli ilişkiler kurma
- Bilişsel beceriler geliştirme, öğrenme sürecinde aktif rol alma
- Otonomi kazanma ve sorumluluk alma
- İlkokula hazır olma
Birimimiz hedeflere varmak için “okula uyum süreci, kendini ve çevresini tanıma, hayır deme becerisi, sorumluluk bilinci geliştirme, iletişim becerileri ve duygudaşlık (empati) kurabilme, olumlu arkadaş ilişkileri, problem çözme becerileri, karar verme süreçleri, sağlıklı yaşam, güvenli teknoloji kullanımı, özel bölgeler ve sınırlar” gibi bireysel ve grup çalışmaları yürütür, velileri bilgilendirici eğitsel etkinlikler ve seminerler düzenler.
Rehberlik çalışmalarının olmazsa olmazı aile desteği ve işbirliğidir. Çocuğun gelişimindeki yüksek verim, okul yönetimi, öğretmenler, aile ve psikolojik danışman arasındaki karşılıklı gönüllülük, gizlilik, güven, dayanışma ve olumlu iletişime dayanır. Bu sayede çocuklar bireysel, duygusal, sosyal, akademik destek ve rehberlik etkinlikleriyle, hazır olarak bir sonraki eğitim basamağı ilkokula geçer.