
MİLAS’I STEAMLE ÖĞRENİYORUM
Bu projede öğrencilerimiz ellerinde not defteri ve fotograf makinası ile yaşadıkları ilçenin tarihi eserlerini, kültürel miraslarını gezdi ve öğrendi. Bu geziler esnasında öğrendiklerini, deneyimlediklerini oluşturdukları bir dijital platform aracılığı ile dünya ülkelerinden bir çok ziyaretçinin takip ettiği birer sanal müze haline getirdiler.
Milas için, en az 5 bin yıllık geçmişi ile bir “tarih ve kültür kentidir” diyebiliriz. İlkçağlarda Anadolu’nun güneybatısında hüküm süren Karia Uygarlığının en önemli kentiydi. Antik çağlardaki adıyla Mylasa, bu dağlık ülkenin batısında, Sodra Dağı’nın eteğinde kurulmuş. Tarihte iki kez, Karia ve Menteşe Beyliği dönemlerinde, başkentlik yapmış. Milas’ta Karia, Roma, Bizans, Selçuklu, Menteşe ve Osmanlı uygarlıkları gibi önemli medeniyetler hüküm sürmüş ve bölgede tarih boyunca Rumlar, Türkler, Yahudiler uzun süreler boyu yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
Bugün Milas ve çevresinde bu uygarlıklardan kalma çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Öğrencilerimiz hem yakın çevrelerini, çevrelerinde bulunan tarihi eserleri de tanıyarak kültürel miras farkındalığı kazandılar. Bu farkındalıkılarını çeşitli steam çalışmaları ile pekiştirdiler. Milas’ın değerlerinden Baltalıkapı’nın 3D çizimini yapan öğrencilerimiz antik dönemdekullanılabilecek zeytin sıkma makinasını geri dönüşüm malzemelerinden yaptılar. Tarihi Beçin Kenti gezisinden sonra, kalıntılarını gördükleri ibadethane, medrese, han gibi yerlerin tam hallerini hayal ederek maketlerini oluşturdular. Antik dönemden kalma bir takı tasarımını kille yaptılar. Yine antik dönemde kullanabilecekleri bir sikke tasarlayıp yaptıkları tüm çalışmaları sanal müzelerine eklediler.
21. Yüzyıl becerilerini merkez alan eTwinning projemizde öğrencilerimiz teknoloji, yaratıcılık ve mühendislik becerilerini sergileme imkanı buldular.



