
KENDİNE İYİ BAKMA ve ÖZ ŞEFKAT
Değerli ebeveynler, öncelikle bir etkinlikle giriş yapmak istiyorum. İyi bir arkadaşınızı düşünün. Çok zorlanıyor, belki başarısız oluyor, kendini kötü hissediyor. Ona nasıl yaklaşıyorsunuz? Neler söylüyorsunuz? Sonra kendi zor zamanlarınızı düşünün başarısız olmuşken, kaygılıyken, zorlanıyorken, acı duyarken kendinize nasıl yaklaşıyorsunuz? İki yaklaşımınız arasında nasıl bir fark ya da benzerlik var?
Öz Şefkat Nedir?
•İnsanların zor ve acı verici durumlarda gereksinim duydukları ilgiyi ve anlayışı kendilerine göstermeleridir.
•Arkadaşlarımıza kendini yetersiz bulduklarında, hayatla mücadelenin güçleştiğini düşündükleri anlarda davrandığımız şekilde kendimize davranmaktır.
Öz-şefkatli bir birey olumsuz benlik ile ilgili duygularına dengeli bir bakış açısıyla bakabilir ve böylece kişisel acılarını bastırmaz, inkar etmez, abartmaz ya da dramatize etmez.
-Kristin Neff

Öz Sevecenlik
•Öz sevecenlik, acı çekerken ya da başarısızlık yaşarken kendini acımasızca eleştirmek yerine kendine karşı kibar ve anlayışlı olmaktır.
•Kendini suçlamak yerine koşulsuz kabul demektir.
Ortak İnsanlık Hali
•Birinin tecrübelerini, onu diğer insanlardan ayıran ve soyutlayan bir deneyim olarak görmek yerine insanların ortak tecrübeleri olarak görmek ; bu tecrübeleri sadece kendimizin yaşadığını düşünmeden izole olmak yerine insanlığın bir parçası olarak görmektir.
Farkındalık
•Acı veren duygu-düşünceler ve onlarla başa çıkabilecek dengede tutabilme farkındalığının olmasıdır.
•Bu duygu ve düşüncelere karşı savunmaya geçmeden, kaçmadan yüzleşmektir.

Öğrencilerimizde Öz Şefkati Geliştirmenin Yolları
•Kendimize ve Çocuğumuza Karşı Kibar Olmak
Öğrencilerimiz hatalar yaptığında onları kınamayı ve eleştirmeyi bırakmalı ve bunun üstesinden nasıl gelebileceğimize odaklanmalıyız. Çocuklarınızı yargılamanız ve onlarla ilgili küçümseyen yorumlarda bulunmanız gerginlik ve kaygıya sebep olur ve size sadece zarar verecektir. Öz-şefkat ise herkesin başarısız olabileceği zamanlar olduğunu kabul etmektir. Unutulmamalıdır ki yaşanılan başarısızlıklarda gelişimin bir parçasıdır.
•Farkındalık Çalışmaları Yapmak
Şu anda olanları yargılamadan açıkça görebilmek ve kabul edebilmek farkındalık gerektirir. Farkındalık bize bir bakış açısı kazandırır. Mevcut durumumuza karşı en şefkatli şekilde yaklaşabilmemiz için tüm yaşananları, ne eksik ne fazla olduğu gibi görebilmemiz gerekir. Birkaç dakika meditasyon yapmak, basit zihin egzersizleri yapmak üzgün olduğunuz anlarda kendinizi ruhsal olarak besleyebilmeniz için harika bir yoldur ve farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olur. Çocuğunuz ile birlikte bu çalışmaları yapabilirsiniz.
•Bedenimize ve Sağlığımıza Dikkat Etmek
Sağlıklı beslenmenin, yorulduğunuzda dinlenmek için kendimize zaman ayırmanın ve bedenimizi rahatlatabilecek aktivitelerde bulmanın öneminin farkındayız. Bize iyi gelen aktiviteleri çocuğumuzla paylaşarak onlara rol model olabiliriz.
•Hislerimizi Yazarak Rahatlayabiliriz
Yaşadığımız tüm olaylar ve hissettiğimiz tüm duygular, anlatıldığı ve paylaşıldığı zaman aslında bizde nasıl bir yer edindiğini anlarız ve bunları anlatabilmenin en kolay ve etkili yollarından birisi de yazı yazmaktır. Çocuklarımızın olumsuz duygularla baş başa olduklarını düşündüğümüzde kendilerine mektup yazmalarını isteyebiliriz. Mektup yazarken kendisi de dahil olmak üzere kimseyi suçlamamasını istemeyi unutmayınız.
•